Naam: Donna Jansen

Leeftijd: 20 jaar

Nationaliteit: Nederlandse

Speelt sinds: 2015

Droom: Paralympische Spelen

Ranking

Nationaal dames enkel: 5

Nationaal dames dubbel: 6

Internationaal dames enkel: 29

Internationaal dames dubbel: 33Ik ben geboren met heupluxatie en heupdysplasie, waarbij de botten in mijn heupen niet goed gevormd zijn. Hierdoor heb ik chronische pijn en kan ik niet lang lopen en staan, daarnaast zijn de meeste bewegingen ook lastig om te maken met mijn benen. Vroeger heb ik alles kunnen doen wat ik wilde en dat heb ik dus ook vol op gedaan. De sport die ik toen al het leukste vond om te doen, vind ik nu nog steeds het leukst, namelijk tennis. Na 5 jaar tennissen, vanaf mijn tiende, ben ik gestopt vanwege fysieke redenen. Dit viel mij ontzettend zwaar omdat ik voor het eerst echt beperkt werd in mijn leven door wat ik mankeer. 

 

Maar na anderhalf jaar niks doen kwam ik per toeval op facebook een groep tegen waar rolstoeltennis gedaan werd, bij mij in de buurt. Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met deze sport en ik moet heel eerlijk zijn dat ik er echt niks aan vond. Als je van het valide tennis afkomt en nog niet accepteert dat je dat niet meer zal kunnen, ga je het op een verkeerde manier bekijken. Dat heb ik uiteindelijk van mij af kunnen zetten en toen begon ik plezier te krijgen in het rolstoeltennissen. In 2016 ben ik voor het eerst toernooien gaan spelen binnen Nederland, voor de nationale ranglijst. Dit ging verrassend goed en binnen het jaar speelde ik de wedstrijden op het hoogste niveau binnen Nederland.

 

Hierna ben ik het wat serieuzer gaan bekijken en opzoek gegaan naar een extra trainer.Op het ABN AMRO WTT dat in februari in Ahoy is, ontmoette ik oud-bondscoach rolstoeltennis Marc Kalkman. Ondertussen train ik twee of drie dagen in de week met Marc in Hilversum en train ik twee dagen in de week mee met de Nederlandse selectie in Almere, onder leiding van bondscoach Dennis Sporrel. 

 

Mijn ambities liggen hoog, maar zijn realistisch als ik er hard voor werk. In 2017 ben ik begonnen met toernooien spelen buiten Nederland voor de wereld ranglijst en eindigde op de 40e plek op de enkel ranglijst en op de 38e plek op de dubbel ranglijst. Naast mijn grote doel om de Paralympische Spelen in Tokio (2020) te halen, wil ik ook graag iets teruggeven... Ik wil spijkenisse op de kaart zetten door mijn prestaties, maar ook binnen Spijkenisse (en Nederland) de aangepaste sport helpen stimuleren en laten zien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn! 

 

In 2018 ga ik meer buitenlandse toernooien spelen en een beperkt aantal Nederlandse toernooien en hoop hiermee aan het einde van het jaar rond de 20e plek te eindigen op de wereldranglijst. Op naar weer een jaar met mooie ervaringen!


Foundation

Since 07-11-2016 a foundation exists, which supports me financially in my road to the top in wheelchairtennis.

Foundation: Wheelchair Tennis Foundation Donna Jansen.

KVK/CoC-number: 67226582

Email: info@donnajansen.com

Funding: IBAN NL53ABNA0514798394

Through the contact form you can get in touch with me and your message will reach the right person!